ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl Soru nergeleri > Hemzemin geçitlerdeki kazalara ilişkin

Yazılı Soru Önergesinin Metni

06/01/2009

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili




Geçtiğimiz yıl Ulaştırma Bakanına sorduğum ancak bir türlü cevap alamadığım hemzemin geçitlerdeki kazalarla ilgili olarak seçim bölgem olan Adana ve bütün yurt genelinde sık sık ölümle neticelenen tren kazaları ne yazık ki can almaya devam etmektedir. Geçtiğimiz aylarda Gaziantep’te yaşanan acı bir hemzemin geçit faciası ile bu kazalara bir yenisi daha eklenmiştir.

Gaziantep’te meydana gelen ve 10 vatandaşımızın hayatına mal olan bu kaza, gece yolculuk yapan minibüse hemzemin geçitte yük treninin çarpması sonucu gerçekleşmiştir. Bu trajik kazanın ardından TCDD Genel Müdürlüğü ile TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın farklı açıklamalar yapması dikkat çekmiştir.

Minibüs, kontrollü hemzemin geçitten geçerken Malatya’dan İskenderun’a giden 53705 sefer sayılı yük treninin altında kalması ile yaklaşık 500 metre sürüklendiği ve şoförün alkolsüz olduğu kaydedilmiştir.

TCDD’den yapılan açıklamada “kazanın şoförün hatasından kaynaklandığı savunularak, otomatik bariyerli, flaşörlü, çanlı hemzemin geçitte bariyer kolları inerken, çanın çalması ve flaşörün yanmasına rağmen minibüsün geçme teşebbüsünde bulunması sonucu yük treniyle çarpışmıştır.” ifadesinde bulunulmuştur.

Kaza yerinde incelemelerde bulunan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın ise yaptığı açıklamada hemzemin geçitte kazaya neden olabilecek bir eksikliğin söz konusu olmadığını ve kazanın bariyer kolları açıkken meydana geldiğini belirtmiştir. Ayrıca Karaman, “Bariyerin özelliği hemzemin geçitten geçilmesine engel olmak değildir. Bariyerin ifadesi ‘ben kapalıyım, buradan tren geçiyor, bekle’ demektir. Kaldı ki tek bariyerle yetinmiyoruz. Çan çalıyor, kırmızı ışık yanıyor. Kazanın meydana geldiği yer de dünya standartlarına uygun dizayn edilmiş bir hemzemin geçidimiz. Karayollarına bakın, kırmızı ışık yandığında durursunuz, geçerseniz kazaya neden olursunuz. Nasıl oldu bilemiyorum.” açıklamasında bulunmuştur.


Bu bilgiler çerçevesinde;

1- Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde özellikle hemzemin geçitlerde kaç tane kaza olmuş ve bu kazalarda kaç vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

2- Gelişmiş ülkelerde bu tür kazalar olmaz iken ülkemizde bu tür kazaların sıklıkla olmasının sizce en önemli nedeni nedir?

3- Bu kazaların olmaması veya en aza inmesi için neler yapmaktasınız?

4- Bu tür kazaların hiç olmaması ve insanlarımızın yaşamlarını yitirmemesini sağlamak amacıyla trenlerin yollarla kesiştiği tüm yerlerde ve özellikle hemzemin geçitlerde tren gelmeden birkaç dakika önce yolun çift taraflı olarak bariyerle tamamen kapatılması konusunda çalışmalar ile AR-GE faaliyetlerinde bulunulacak mıdır?

5- Bu kazanın yetkililerin belirttiği gibi bariyer kolları açıkken meydana gelmesi veya bariyerin kapanmaya yakın geçilmeye çalışılması sonucu meydana gelmesi sizde doğrumudur? Yani bariyerin kapanmaya başlamasıyla hemen trenin geçmesi yanlış değil midir, bu sürenin biraz daha uzun olması gerekli değil midir?


,,